Mijn ultieme studietips!

Hi allemaal! Ik ben weer terug van weggeweest en heb weer een nieuw artikeltje voor jullie! Ik begin morgen met mijn Paas examens, en het leek me leuk mijn ultieme studietips te delen met de wereld! Ik zelf vind het altijd heel interessant om te zien hoe andere mensen studeren, dat ga ik nu dus ook eens doen! Hoop dat je er iets aan hebt, veel leesplezier!

1 . Je werkplek

Voor mij is deze erg belangrijk! Ik raak erg snel afgeleid en daarom zorg ik er altijd voor dat mijn kamer opgeruimd is, er geen spullen in de weg liggen dat er niet hoeven te liggen en als het goed weer is zet ik ook vaak mijn raam een stukje open voor constante frisse lucht. Ik vind het ook fijn enkele kaarsjes aan te steken, daar word ik snel rustig van en dat houdt me goed in men concentratie! zorg voor een aantrekkelijke werkplek waarbij je zin krijgt om er aan te gaan zitten, maak het gezellig, zorg ervoor dat er geen berg vuile was en een uitpuilende vuilbak bij staat ;).

2. Voorbereiding is alles! 

De titel zegt het zelf: voorbereiding is alles. Ik ben iemand dat voor het minste enorm gestresseerd raakt en ik probeer dat dan ook zo hard mogelijk te vermijden. Ik begon na de krokusvakantie al na te kijken of ik al mijn notities tot dan toe al had en begon aan leerkrachten te vragen of ze de leerstofoverzichten evt. al konden doorsturen. Ook maakte ik een lijstje waarom ik kon aanduiden of mijn cursus volledig was, of ik mijn leerstofoverzicht heb en of ik het vak al samengevat had. Ik schreef er ook nog bij wanneer ik van dat vak examen had en of ik er hard voor moest studeren. Zo hield ik orde in mijn hoofd en raakte ik niet (te hard 🤣) in paniek.

Hetzelfde geldt voor samenvattingen maken, oefeningen (her)maken en het echte studeren. Ik begin hier bewust niet de dag voor het examen aan omdat ik van mezelf weet dat ik dan zo gestrest raak dat ik de leerstof niet kan onthouden en achteraf een hele nacht wakker lig omdat dat alles dus niet gelukt is.

3. samenvatten en al die dingen

Samenvatten is iets dat ik met elk vak, elk examen doe. Bij een taalvak begin ik sinds kort altijd met vocabulaire (woordjes dus). Dit neemt voor mij persoonlijk het meeste tijd en energie in beslag. Ik overloop de woordenlijsten en pik er de woorden uit dat ik moeilijk kan onthouden, waarvan ik het een moeilijke schrijfwijze vind en de woorden dat ik altijd vergeet (geef toe, iedereen heeft wel zo’n woorden 😜). Die schrijf ik dan allemaal op met vertaling erbij, ik maak dus een soort van ‘zwarte lijst’. Die lijst neem ik er verschillende keren bij en lees ik helemaal door, ik bedek verschillende keren de ene kant, dan de andere kant, … Tot ik ze écht ken.
Als dat gebeurd is begin ik aan het samenvatten van de grammatica/leerstof (ook bij niet-taalvakken). Ik gebruik op mijn samenvattingen veel kleur: dat helpt me bij het onthouden en maakt het studeren gewoon een stuk leuker.
Als dat dan ook weer gebeurd is begin ik met mijn toetsen/taken te hermaken, maak ik oefeningen opnieuw vanuit de cursus, …

4. nog enkele andere puntjes dat verschil maken.

Water drinken tijdens het studeren en gezonde tussendoortjes nemen: trage suikers zijn beter dan snelle suikers. Neem in plaats van dat zakje popcorn of chips een sappige appel of muesli reep!
Buiten komen in je pauze’s: extra zuurstof is erg belangrijk. Ken je dat? Al een hele dag aan het studeren en je hoofdpijn wordt steeds erger? GA NAAR BUITEN! Doe een wandelingetje met je hond, ga even buiten zitten, … I swear, het helpt!
Voldoende nachtrust: niet voldoende slapen = geen optimale concentratie!
Avond voor het examen: spullen klaarleggen dat je nodig hebt voor je examen af te leggen (+ buskaart! Reminder for myself), leg je kledij al klaar dat je gaat aandoen,  … Scheelt een hoop tijd in de ochtend en met mijn gestresseerde hoofdje vergeet ik gegarandeerd iets als ik het niet klaarleg, so you better do that, haha.

Dit was het weer voor vandaag! Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben <3
Als je examens hebt wil ik je graag enorm veel succes wensen! Geen motivatie? Denk eraan: DAARNA 2 WEKEN VAKANTIE YAZZZ!

Tot de volgende keer!
Liefs, A.

Hier kan je me volgen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.