tips om beter te slapen

10 Tips om beter te slapen (en deze kende je nog niét)

Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek dat de quarantaine ons slaappatroon beïnvloed. Positief of negatief, kan je voor jezelf bepalen 🙂

Ik vond het in het begin heel moeilijk om in slaap te vallen, maar nu lukt dat beter en beter. In dit artikel deel ik mijn ultieme slaaptips!

Je hebt het vast al gehoord: leg je schermen op tijd weg

En ik weet dat dat de moeilijkste tip in deze blogpost is, maar het werkt echt. Leg je telefoon/Ipad/computer of whatever min. 1 uur voor je gaat slapen weg en lees in de plaats een boek of begin aan je avondroutine.

2. Maak voor jezelf een vaste avondroutine

En schrijf dat desnoods even op: hoe laat ga je slapen, wat doe je allemaal voor je gaat slapen, … Mijn eigen voorbeeldje van een avondroutine:

 • Slaapthee drinken
 • Haar kammen
 • Tanden poetsen
 • Gezicht wassen
 • Nachtcrème aanbrengen
 • Lippenbalsem aanbrengen
 • Stretchen/mediteren
 • Pyjama aandoen
 • Kleine clean-up op mijn slaapkamer
 • Sfeerverlichting aandoen
 • Boek lezen, to-do list maken voor de volgende dag, …
 • Licht uit, en slapen!

Het hoeft echt niet zo lang te zijn (de mijne is al vrij lang, maar ik geniet daarvan), maar als je elke avond hetzelfde ritueeltje aanneemt, maak je je lichaam klaar om te slapen. Na enkele dagen “weet” je lichaam dan ook ‘Ah, het is bijna tijd om te slapen!’ en wordt je vanzelf al wat rustiger.

3. Ik vernoemde het al in mijn avondroutine hierboven: slaapthee

Ik drink elke avond (of toch bijna) een tasje slaapthee, de “Sleep and Snore” van Clipper om precies te zijn. In de thee zitten kruiden waar je ook al wat kalmer van word, voor mij is dit een topper!

4. “Sleepy” bodylotion van Lush

In de bodylotion zit lavendel, dat erom bekend staat de slaap te bevorderen. De bodylotion aanbrengen voor je gaat slapen is een win-win: gehydrateerd en goed slapen! Ik breng het meestal aan op mijn armen en in lijn hals.

5. Kan je toch niet slapen? Sta even op en doe je routine (kort) opnieuw

Deze tip kreeg ik een paar jaar geleden van mijn acupuncturist (behandeling met naaldjes enzo, google it :p). Kan je niet slapen? Sta gewoon even terug op en poets je tanden nog eens, ga nog eens naar de wc, etc. Getest en goedgekeurd 😉

6. Benoem elk klein lichaamsdeel

Klinkt heeeel saai, maar dit werkt bij mij echt super. Ga op je rug liggen, met je handen naast je. Begin met je voeten en zeg elke keer in je hoofd: nu gaat mijn grote teen ontspannen, mijn tweede teen, derde teen, … Hiel, enkel, … Klinkt echt heel raar, I know, Maar probeer het maar een keer. Omdat je je zo concentreert op dat benoemen vergeet je al de rest en val je makkelijker in slaap.

7. Muziek

Ik vind het persoonlijk heel fijn in slaap te vallen met rustige pianomuziek. (als je hier klikt kom je op de playlist dat ik altijd gebruik) Val jij graag in slaap met heavy metal? Ga je gang hoor :p. Op Spotify kan je een slaaptimer aanzetten, ik doe meestal 45 minuten tot 1 uur.

8. Ga altijd ongeveer op hetzelfde uur slapen, en sta ongeveer op hetzelfde uur op

Een vast slaapritme hebben doet wonderen! Als je altijd ongeveer op hetzelfde uur gaat slapen en weer opstaat wordt je lichaam dat gewend.

9. Een aroma diffusor

Je kent dat wel, zo een klein ding waar je dan water en een essentiële olie indoet. Lavendel om te slapen = top. (of eucalyptus als je verkouden bent).
Deze diffusor gebruik ik.

10. Test vooral wat voor jou werkt

Als je alleen maar stress krijgt van to-do lijstjes omdat je dan ziet wat je allemaal nog moet doen, maar er dan vooral géén voor je gaat slapen. Als het je net rust brengt: doe dat dan vooral wél. Lust jij nu helemaal geen thee? Forceer jezelf dan ook niet om absoluut die slaapthee te drinken.
Doe wat goed voelt voor jou!

Dit waren de tips dat voor mij erg goed helpen!
Liefs, A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.